2014-04-09 14:07:56• hírek • MTI

Izrael újabb szankciókkal sújtja a palesztinokat

Benjámin Netanjahu
Benjámin Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a palesztinok ENSZ-hez fordulására válaszul utasította a minisztériumokat, hogy szakítsák meg kapcsolataikat a Palesztin Hatósággal - közölte a Háárec című izraeli újság honlapja szerdán.

A miniszterelnök újabb szankcióként szerda reggel szakította meg az együttműködést az izraeli és a palesztin kormányzati szervek, különösen az izraeli miniszterek és minisztériumi igazgatók, valamint palesztin kollégáik között. Kivételt képeznek a védelmi minisztérium ügyei és a palesztin-izraeli béketárgyalásokon az izraeli delegációt vezető Cipi Livni találkozói a másik oldallal.

A jeruzsálemi kabinet titkára, Avihai Mandelblitt reggel a miniszterekkel folytatott telefonbeszélgetések során ismertette a kormányfő szándékát, hogy a palesztinok nemzetközi szervezetekhez forduló egyoldalú lépésére válaszul az izraeli tisztviselők állítsák le a magasabb szintű megbeszéléseket Rámalláhhal, csakis a helyszínen szükséges alsóbb szinteken tartsák ezentúl a kapcsolatot.

Az izraeli kormány a múlt héten már határozott kevésbé jelentős szankciókról, egy ciszjordániai mobiltelefonos cég új, gázai hálózatára kiadott engedélyének a befagyasztásáról, a Palesztin Hatóság tevékenységének korlátozásáról az ún. „C" területeken, ahol az oslói egyezmény szerint a zsidó állam a felelős Ciszjordániában a civil és a katonai ellenőrzésért.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szerdán várhatóan az Arab Ligához fordul kairói tárgyalásain politikai és gazdasági támogatásért az izraeli büntető lépések ellenében. A palesztinok elsősorban a vámbevételek visszatartásától tartanak, ugyanis a palesztin önkormányzatiságról kötött 1993-as oslói egyezmény szerint Jeruzsálem gyűjti be számukra havonta mintegy százmillió dollár értékben az importra kirótt vámjövedelmeket, és főként abból fizetik az állami szervek működését.

Abbász április elején kezdeményezte a Palesztin Hatóság felvételét az ENSZ tizenöt szervezetébe és egyezményébe, miután Izrael nem engedte szabadon az oslói egyezmény előtt letartóztatott palesztin rabok negyedik csoportját, amire pedig a békefolyamat tavaly júliusi újraindításakor kötelezte magát.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: